Asylsökande pappor avvisas i onödan

Migrationsverket har tröttnat på att avvisa asylsökande pappor som ändå får komma tillbaka till Sverige för att de har svenska barn här. Men den regeländring som krävs lär dröja.

Under tiden fortsätter de onödiga avvisningarna. Ryan Debian i Kungsbacka ska inom kort tvingas lämna sin sambo och sin drygt ettåriga dotter.

– Det är min första dotter. Jag älskar henne över allt annat och jag tänker kämpa för att alltid ha henne bredvid mig, säger Ryan Debian.

Han kom till Sverige 2002. För fyra år sedan flyttade han ihop med Malin och förra året fick de dottern Anjelina.

Avvisas trots rätt att bo i Sverige
Men Ryans asylansökan från 2002 kom att bli ett problem för den nya familjen.

Eftersom han fick nej till asyl, måste han lämna Sverige, trots att han nu har rätt att bo här, som pappa till ett svenskt barn.

– Jag har starka skäl att stanna i Sverige. För det första har jag varit länge här, för det andra är det krig i mitt land, och jag har en familj här, och det viktigaste av allt är familjen, säger han.

Tjugo, trettio, femtio, kanske hundra personer om året hamnar i Ryan Debians situation. Det handlar oftast om män, som under den långa väntan på asyl i Sverige har skaffat familj och barn.

Måste ansöka från utlandet
Reglerna kräver att de först ska avvisas. Sedan ska de, från utlandet, söka om att få komma till Sverige, och då på familjeanknytning.

Migrationsverkets chef Dan Eliasson tycker att man splittrar familjer i onödan.

– Jag tycker att det är omodernt, och faktiskt onödigt formalistiskt att tvinga föräldrar från sina barn och åka till sitt hemland under lång tid för att ansöka om ett uppehållstillstånd om man i alla fall är berättigad till det, säger Dan Eliasson.

Men Migrationsverket måste tillämpa lagarna, även om konsekvenserna är absurda. Därför bad han regeringen i oktober om att ändra reglerna.

Lågprioriterad fråga
Men där är det ingen som tittar särskilt på frågan, den är helt enkelt lågprioriterad, och familjer fortsätter att splittras.

Enligt Dan Eliasson gör verket allt för att motverka de värsta effekterna av regelverket. Till exempel får pappan vara kvar i Sverige, om det befaras att han skulle behöva vänta mer än sex månader på uppehållstillstånd.

Men Ryan Debians sambo Malin Torstensson är trött på paragrafer och regler.

– Jag accepterar inte att han ska åka tillbaka till Libanon och riskera sitt liv för att Migrationsverket vill det. Och jag vill inte att han ska vara borta från sin dotter eller från oss för att Migrationsverket vill det. Vi är en familj, vi har barn, självklart ska han få stanna här, säger Malin Torstensson.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se
Magnus Hagström, SR Halland
magnus.hagstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".