Medelklassen på väg tillbaka till Bagdad

Det förbättrade säkerhetsläget i Irak gör att flera hundra irakier nu återvänder hem från exilen varje dag. Detta trots att FN:s flyktingorgan UNHCR, inte rekommenderar att irakierna reser hem ännu.

FN:s specielle sändebud till Irak, den svenskfödde diplomaten Staffan de Mistura, bekräftar att medelklassen är på väg tillbaka, även om det inte rör sig om någon massiv ström av återvändande.

Iraks medelklass är på väg tillbaka och  deras närvaro förändrar gatubilden.

Grillar fisk igen
På Abu Nuwas gatan grillas återigen Mazgouf, karpfisken från Tigris, som många irakier vägrade äta under den värsta tiden när lik flöt i det vatten fiskarna simmade.

Idag har flera av restaurangerna öppnat på nytt, och vissa matgäster sitter kvar till elva på kvällen, säger en av krögarna till New York Times.

I en annan del av stan går man på teater och vissa av Bagdads spritbutiker, vars kristna ägare jagats bort av al-Qaida, har öppnat på nytt.

Förbättringen innebär färre attacker
Den förkättrade amerikanska truppförstärkningen har utan tvekan givit resultat, men Staffan de Mistura stämmer inte oreserverat in i det som kallats ”President Bushs goda nyheter från Irak kampanj”.

– Allt är relativt, säger Staffan de Mistura. Förbättringen innebär till exempel att det idag bara är 30 attacker om dagen jämfört med 90 attentat tidigare.

Många flyktingar återvänder för att de till exempel inte längre kan betala hyran i Damaskus. I Bagdad finner de ofta sina gamla kvarter etniskt rensade.

FN rekommenderar inte irakiska flyktingar att åka hem idag. Situationen är inte tillräckligt säker, men vi försöker hjälpa de som kommer, säger Staffan de Mistura, som medger att han själv naturligtvis är rädd i Bagdad.

Har själv hemlängtan
Men efter 37 år inom FN, i bland annat Libanon, Rwanda och Somalia är man som en brandman, säger han. Det går inte att bli rädd varje gång det börjar brinna.

Och så avslöjar han att som den svensk-italienare han är, saknar han särskilt allt det Sverige just nu laddar upp med för att fira italienska sankta Lucia.

– Glögg och pepparkakor. Jag har bara två ljus här i Bagdad. På kvällarna önskar jag att jag var hemma hos min familj, säger FN:s specielle sändebud i Bagdad, Staffan de Mistura.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".