New Jersey kan avskaffa dödsstraffet

Uppdaterad 7:42
New Jersey kan bli den första amerikanska delstaten som avskaffar dödsstraffet sedan det straffet blev tillåtet i USA igen 1976. Delstatens senat har nu godkänt förslaget om ett avskaffande. Nu väntas beslut i delstatens kongress på torsdag.

På torsdag väntas det formella beslutet fattas i delstatens New Jerseys kongress om att avskaffa dödstraffet ur den delstatliga lagstiftningen.

New Jersey blir då den första delstaten med dödsstraff, som avskaffar det genom ett politiskt beslut sedan straffet tilläts igen i USA 1976.

Stöds av guvernören
Det var på måndagskvällen amerikansk tid, som förslaget om ett avskaffande var uppe till omröstning i New Jerseys senat och att få igenom det där sågs som det avgörande hindret.

Förslaget, som även stöds av delstatens guvernör, vann med fem rösters marginal.

Det kom efter en parlamentarisk utredning, som kom fram till att det inte går att bevisa att dödstraffet verkligen avskräcker från de värsta brotten.

De politiker i New Jersey, som är för dödsstraffet, tyckte att beslutet var förhastat och genomfördes utan tillräcklig debatt.

Väntar på avgörande
New Jerseys vägval kommer i en tid då dödsstraffets framtid är högaktuell här i USA.

37 av de amerikanska delstaterna har straffet som en del av sin lagstiftning, men sedan slutet av september i år ligger alla avrättnignar nere i väntan på att Högsta domstolen ska fatta beslut om den vanligaste avrättningsformen, nämligen med en giftinjektion, är förenlig med den amerikanska författningen eller inte.

Domstolens beslut väntas i juli nästa år.

Färre avrättningar
Antalet avrättningar har minskat i USA under den senaste dryga tioårspeioden. Under 2007 har 42 personer avrättats, vilket är den lägsta siffran sedan 1994.

De grupper som arbetar för dödstraffets avskaffande i hela USA, hoppas nu att beslutet i New Jersey ska få spridningseffekt runt om i landet.

En republikansk politiker i New Jersey kallade beslutet en inspirationskälla för de andra delstaterna.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".