Ungdomar rör sig mer på fritiden

Göteborgsungdomars fritid är ofta meningsfull och aktiv visar en stor fritidsvaneundersökning som idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg gjort.
Nio av tio unga är nöjda eller mycket nöjda med såväl livet som fritiden. Kompisarna, tv:n och att lyssna till musik står högst i kurs. Här ger några högstadieeleverna vid Nya Lundenskolan i Göteborg en inblick i sin fria tid: – Jag är med kompisar och tränar Friskis & Svettis ibland. Och så pluggar jag också, säger en tjej. 45 000 har svarat Över 45 000 barn och ungdomar från årskurs fyra till gymnasiets slut har svarat på fritidsvaneundersökningen. Övelag är bilden rätt ljus men det finns också närmare 3 000 unga som säger sig sakna någon vuxen att tala med och över 7 600 unga får inte tillräcklig tid för sig själv. Unga rör sig mer De unga rör mer på sig nu än vid den senaste undersökningen 1999. Särskilt styrketräningen har ökat. I grundskolan idrottar pojkarna överlag mer än flickorna. Populärast är fotboll, simning och gym. – Jag rör på mig mycket. Jag kommer bli den nya Zidane på mittfältet, säger en kille. – Jag vill träna hockey men jag går på gymnastik så jag kan inte träna hockey också, säger en annan tjej. Varför inte? – För jag tränar gymnastik fem gånger i veckan, säger hon. Tar datorn mycket tid? – Ja, jag sitter och laddar hem massa filmer och snackar med mina kompisar. Hinner du röra på dig något? – Ja då, förut var jag ute och cyklade mycket, säger en annan kille. Pojkar spelar mest Det går mycket tid bakom datorn men spelen spelas mest av pojkar. Medan flickorna gärna sitter på kafé, samlas pojkarna oftare i spelhallar, hamburgerbarer eller på någon av de fritidsgårdar som ännu finns kvar. Kanske sammanfattar denne fotbollsspelande unge man hur en bra fritid ska vara: – Utan läxor, mer kompisar och mer tjejer, säger han.
Epp Andersson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".