Fortsatt våld i Elfenbenskusten trots fredsavtal

För fjärde dagen i rad har våldsamma protester och oroligheter ägt rum i Elfenbenskusten mot det fredsavtal som slöts i helgen i Paris.
Den franskägda affärens skyltfönster ligger i skärvor på gatan. Butiker är plundrade, bilar sönderslagna, kåkar i slumförorterna nerbrända, och frågan är om det hoppfulla fredsavtal som slöts i helgen också ligger i spillror. Frankrike målet för vreden Än en gång är Abidjans gator scenen för våldsamma upplopp. Ett par tusen arga unga män med vitmålade ansikten, president Gbagbos militanta följeslagare, har i fyra dagar dragit runt stan. Målet för deras vrede är Frankrike, den gamla kolonialmakten. – Frankrike har sålt ut oss! hörs deras upprörda slagord. I slumförorterna har uniformerade män satt eld på fattigfolkets kåkar. Slumförorterna är hem för bland andra Elfenbenskustens många miljoner invandrare, av folket i söder, regeringspartiets maktbas, betraktade som allierade med fienden. Höll tal till demonstranterna President Gbagbo väntades hålla ett tal till nationen på måndagskvällen och förklara fredsavtalets innebörd. Men istället talade han på trappan till presidentpalatset till demonstranterna. – Lugn, manade han, jag kommer inte att svika er. Det som lades fram i Paris är bara ett förslag. Det har föranlett den franske utrikesministern att framträda och påpeka att avtalet som förhandlades fram under fransk medling i helgen har undertecknats av alla parter. Nationell samlingsregering Fredsavtalet föreskriver att Elfenbenskusten ska styras av en nationell samlingsregering med representanter från både den politiska oppositionen och de tre väpnade rebellrörelserna, som håller norra delen av landet. Fredsavtalet uppges ge rebellerna försvarsministeriet, något som armén menar är förödmjukande. Så president Gbagbo har både sina militanta följeslagare och armén att övertyga. Men tvivel kring Gbagbos uppriktighet och vilja att genomföra avtalet ser ut att öka.
Marianne Kihlberg, Johannesburg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".