Norge upprörs över bomberna i Afghanistan

I Norge kommer nu stark kritik mot de bombräder som norska Natoflyg gjort i sydöstra Afghanistan. Norska attackflygplan har deltagit på USA:s och Natos sida i de hårda strider som utspelat sig i Afghanistan det senaste dygnet. Minst 18 afghanska gerillasoldater ska ha dödats. Flera norska politiker upprörs av att norska militärer var med och bombade.
Huvuduppdraget för de norska Natoflygen i Afghanistan är att övervaka luftrummet, men när det uppstod strider mellan amerikanska militärer och afghanska gerillasoldater på måndagen så kallades två norska flyg in för hjälp. Oppositionen kräver svar Norska försvaret kan ännu inte säga om de norska bomberna var med och dödade gerillasoldaterna. Vänsterpartiet och centerpartiet i Norge kräver nu att försvarsministern informerar om varför norska flyg var med och bombade och varför så många dödades. Blandat sig i för mycket Centerpartiet har sagt ja i stortinget till Nato-operationen men tycker att Norge nu blandat sig i de interna striderna mellan krigsherrar i landet för mycket - gerillasoldaterna som dödades ska ha tillhört krigsherren Hekmatyar. - Det viktigaste med vårt engagemang är ju att bekämpa terrorism, säger Åslaug Haga som tycker att norska militären borde ha sagt nej till att bomba. Det här kan försvåra för våra biståndsarbetare i landet, säger hon. Men norska försvarsministern från konservativa Höyre säger att de norska attackflygen har handlat helt efter stortingets riktlinjer och deltagandet kan innebära att människor bli dödade.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".