Ny chefredaktör på Dagens Nyheter

Dagens Nyheter byter chefredaktör. Jan Wifstrand som tidigare har varit chef för Sydsvenska Dagbladet tar över efter Hans Bergström.
– Vi är igenom en rätt besvärlig fas av besparingsprogram, omorganisationer och arbetet med att få fram tidningen i ett nytt format. Nu är vi färdiga med den processen som blivit väldigt lyckad. Då finns det möjlighet att återgå till en mer skrivande och forskande tillvaro dit jag egentligen längtar, säger Hans Bergström och fortsätter: – Dessutom är jag gift med en amerikansk medborgare och vi planerar att flytta till USA senare i vår. Du har tidigare varit kritisk mot att ekonomi blivit viktigare än journalistik. Är inte det precis vad som hänt här på Dagens Nyheter? – därför har det varit viktigare at stanna här på Dagens Nyheter under det här året av stora besparingar för att försöka skydda det publicistiska så gott som möjligt, säger Hans Bergström. Har du någon fallskärm? – Nej, jag har ett kontrakt om att fortsätta skriva i Dagens Nyheter i fem år framåt. Det är vad jag har, säger Hans Bergström. Jan Wifstrand, tillträdande chefredaktör på Dagens Nyheter: du har blivit erbjuden många chefsjobb, varför tar du det här? – Det kan vara rätt tid just nu. Dagens nyheter är en tidning med enorm kraft och kompetens. Jag har fått förutsättningar som passar mig, säger Jan Wifstrand. Betyder det mer pengar? – Nej, bra betalat ska man ha när man gör ett bra jobb. Är det stora resurser på redaktionen du menar så har DN redan det, säger Jan Wifstrand. Hur ska du förändra Dagens Nyheter? – Jag ska skärpa DN:s profil i flera avseenden. Helst sparar jag det till läsarna ser det. När du var chefredaktör för Sydsvenska Dagbladet hade ni en reklamslogan som löd: ”Har du sett Malmö har du sett världen”. Vad ska Dagens Nyheter ha för slogan? – Det säger jag inte till er, säger Jan Wifstrand.
Herman Melzer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".