Livstidsdom för polismordet i Nyköping

Uppdaterad 16:45
Den 55-årige man som åtalats för att ha skjutit en polisman i Nyköping till döds i somras och skottskadat hans kollega dömdes idag till livstids fängelse för bland annat mord och mordförsök.

Kammaråklagare Pär Andersson var nöjd.

– Enligt min mening var det väldigt väntat och jag tycker att det hade varit väldigt märkligt om man hade kommit fram till en annan bedömning i påföljdsfrågan än just livstids fängelse, just med tanke på de försvårande omständigheter som föreligger i det här fallet, säger Pär Andersson.

Skulle omhänderta mannen
Det var i juni i år, när polisen skulle omhänderta 55-åringen enligt lagen om psykisk tvångsvård, som han sköt polismannen Fredrik Widén till döds och skadade hans kollega när poliserna skulle omhänderta mannen enligt lagen om psykisk tvångsvård.

Polismannen Fredrik Widén sköts med sju skott från nära håll. Tingsrätten kallar det som 55-åringen gjorde för ett angrepp på demokratin och rättsstaten, och en ren avrättning.

Men advokat Peter Althin som försvarat 55-åringen håller inte med. Han hade begärt att hans klient skulle frias från alla anklagelser utom dem för vapenbrott.

Överklagas troligen
Och mycket tyder på att domen kommer att överklagas.

– Som jag ser det är det inte fullt så enkelt som att bara säga att det här är en avrättning, för jag menar att materialet, så som det har presenterats, talar emot den ståndpunkten. Dessutom kan man också lägga till att det är oerhört tveksamt om det överhuvudtaget ska vara fängelse om han ska dömas, säger Peter Althin.

Mannen döms, förutom för mord och mordförsök, också för olaga hot och grovt vapenbrott, och straffet ska enligt tingsrätten, som även noterar att mannen för 13 år sedan dömdes för dråp, vara livstids fängelse.

Livlig debatt
Domen har föregåtts av en livlig debatt om huruvida 55-åringen är allvarligt psykiskt störd, och bör dömas till vård eller om han inte lider av någon allvarlig störning och kan dömas till fängelse.

Det första utlåtandet visade att mannen var allvarligt psykiskt störd, men när det överprövades av experterna i Socialstyrelsens rättsliga råd, kom de fram till att störningen inte var allvarlig, och att fängelse var möjligt.

– Då finns det ju vägledande uttalanden från Högsta domstolen, som säger att en utgångspunkt är att man ska förlita sig på den högre instansen, det vill säga rättsliga rådet, säger åklagare Pär Andersson.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".