Bodström backar efter lagrådskritik

Justitieminister Thomas Bodström tvingas nu komma med ett nytt förslag, som ska göra det tydligare att brott mot barn kan ge särskilt stränga straff. Regeringen lade fram ett sådant förslag i december, men det förslaget döms nu ut av juristerna i lagrådet som onödigt. Thomas Bodström lovar nu ändringar.
– Min preliminära bedömning är att vi nog ska hitta en lösning som både tar tillvara lagrådets synpunkter och att vi kan gå fram med en precisering om att våld mot barn i närstående relationer ska bestraffas hårdare, säger han. Ville ha tydligare lagtext Det var efter det att en treåring i Spånga hade slagits ihjäl av sin styvpappa, som regeringen la fram ett förslag att ändra lagen, så att det skulle bli tydligare att den som begår ett brott, som drabbar ett barn ska kunna få ett särskilt strängt straff. Men grundlagsexperterna i lagrådet tycker att förslaget är så dåligt att de vill att regeringen drar tillbaka det helt. Juristerna ifrågasätter bland annat om förslaget skulle göra någon skillnad. Det går redan att döma ut hårdare straff när offret är ett barn. ”Mer skada än nytta” Juristerna i lagrådet menar till och med att regeringens förslag skulle kunna göra mer skada än nytta. Dagens regler innebär nämligen att det är särskilt allvarligt med brott inte bara mot barn, utan även mot andra svaga grupper, som till exempel gamla. Regeringens förslag skulle göra det oklart om till exempel de gamla fortfarande ska skyddas särskilt i lagen, menar lagrådet. Ändrar formuleringar Dessa formuleringar i förslaget tänker nu Thomas Bodström ändra på. – Man ska skriva in de synpunkter som lagrådet har, nämligen att inte andra grupper ska drabbas, men vi vill ändå ha denna precisering även i lagtext, säger han. Lagrådet pekar ju på att dessa möjligheter redan finns. Den som begår ett brott, som drabbar ett barn kan redan idag få ett strängare straff. Varför ska man då gå fram med det här förslaget över huvud taget? – Därför att även om detta redan idag finns i praxis får vi ändå rapporter om att det inte följs överallt. Då tycker vi att det är viktigt att det också finns uttryckligen preciserat i lagtext. När kommer ett förslag att föreläggas riksdagen? – Så tidigt så att vi har en lagändring till sommaren som planerat, säger justitieministern.
Fredrik Furtenbach
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".