Vd-skifte i Göteborg

Ett av Sveriges största företag kommer att byta vd. Det är SKF:s vd Sune Carlsson som ska avgå och lämna över till Tom Johnstone, en skotte som bor i Göteborg.
“Jag bor redan i Göteborg sedan 11 år men pratar ingen svenska eftersom alla i Sverige ju pratar engelska”, säger Tom Johnstone till Ekot. I april sätter han sig i chefstolen för kullagertillverkaren SKF på huvudkontoret i Göteborg. Han har tidigare varit vice VD och arbetat totalt över 20 år på SKF. Och det är ett mot alla odds välmående SKF han tar över, SKF gjorde trots att svag konjunktur i världen en vinst på tre och en halv miljarder förra året vilket var 10 procent bättre än året innan, framförallt i Asien går det bra för SKF och där ska företaget satsa ännu mer nu framöver. Sune Carlsson lämnar nu alltså SKF efter fem år som vd, där har han i tuffa tider lyckats ökas SKF:s aktiekurs med runt 50 procent och vinsten med 5 miljarder kronor.
Tommy Borglund, ekonomireporter på Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".