Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Män värderar kvinnoyrken allt högre

Publicerat onsdag 29 januari 2003 kl 05.00
Män värderar numera kvinnodominerade jobb lika högt som kvinnorna själva. Tidigare när män ombads att säga vad en rimlig lön var för till exempel ett sjukvårdsbiträde eller för en person som jobbar på dagis, drog männen till med klart lägre löner än kvinnorna. Men nu är den skillnaden borta. Det bekräftas i en ny undersökning från LO som presenteras på onsdagen.
Detta tolkar utredaren Sven Nelander som att det verkligen har inträffat en attitydförändring bland männen. – Det kan ju vara lätt att i princip hålla med om att kvinnor har för låga löner, men när man frågar om enskilda konkreta yrken och rimlig lön för dem då kan man inte ge ”socialt önskvärda” svar, säger han. Lägre värderat tidigare – På detta område var det tidigare rått en systematiskt genomgående lägre värdering inom LO, TCO och Saco. Den olikheten är nu helt borta. Man har gått från att i princip hålla med till att verkligen mena att kvinnor har för låga löner i förhållande till män. Sedan 1988 har LO med jämna mellanrum gjort dessa undersökningar, ”Röster om facket och jobbet”. Över 7 000 personer har intervjuats av Statistiska centralbyrån om hur de ser på olika saker inom arbetslivet. Omvärderingen bekräftad Hela tiden har alltså männen sagt att de tycker att kvinnolönerna är för låga, men först i och med den här senaste undersökningen är det bekräftat att männen verkligen har värderat upp kvinnoyrkena lönemässigt. Sven Nelander tror att detta är någonting som långsamt har mognat fram. – Kvinnorna har varit ute på arbetsmarknaden länge nu, blivit etrablerade, visat att man vill stanna kvar, ökat arbetstiden och gör ett bra arbete. I och med det växer kraven på rättvisa fram så att män också undrar varför ska våra döttrar, våra barnbarn ha lägre löner för att de är kvinnor. – Det tar sin tid, men nu har det verkligen nått in på djupet hos männen, säger han. Men ändå kvarstår ju de stora löneskillnaderna mellan män och kvinnor? – Ja, det gör de, men jag tycker ändå att det finns en annan beredskap, öppenhet och vilja hos männen att förändra och vara med. Vi har kommit till en punkt där jag tror att det kommer att hända saker, säger han.
Johan Prane
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".