Samövning i Norrland med Nordic Battle Group i november.

Nordens försvar ska samarbeta mer

Samma vapen, samma utbildning och samma övningar. Det kan det bli för det svenska och det norska försvaret eftersom försvarsminister Sten Tolgfors vill öka det militära samarbetet mellan länderna.

– Jag tror att nordisk samverkan är en av de viktigaste utvecklingsspåren för svensk försvarspolitik de kommande åren.

Överbefälhavarna i Sverige och Norge föreslog i början av hösten ett allt närmare samarbete mellan Sverige och Norge, exempelvis vad gäller vapenköp, utbildning, underhåll och övningar. ÖB har väntat på ett besked från politikerna och Sten Tolgfors ger nu ett tydligt svar.

– I det generella perspektivet är det ett entydigt ja.
– Sedan är det så att varje konkret förslag  måste beredas av försvarsdepartementet.

Gemensamma officersutbildningar
Exempelvis vore det bra med gemensam utbildning och övning enligt försvarsminister Sten Tolgfors.

– Det handlar om att använda övningsområden till exempel.
– Vi kan också titta på gemensamma  officersutbildningar mellan, till exempel, Sverige och Norge. Det har en ekonomisk effekt men också en operativ effekt.

– Vi vet att vi kommer att samverka mycket i internationella insatser och vi kan därför börja tidigare i processen att arbeta tillsammans.

Att köpa likadana vapen och farkoster är en annan väg att pressa kostnaderna.

– Vi kan anskaffa i större serier, vi får bort en situation där de enskilda länderna köpt likadana helikoptrar men haft olika specifikationer för den.

Samarbetet har en gräns
Redan i dag har de samarbetar ofta nordiska länder vid internationella insatser och det kan det bli mer av, enligt Sten Tolgfors. Men det finns de som vill gå längre. I debatten har det funnits förslag om att Sverige och Finland ska ha gemensamma fartyg i Östersjön. Andra har förespråkat att de nordiska länderna ska hjälpa varandra att skydda sina luftrum. Men det är att gå lite för långt, enligt Sten Tolgfors.

– Dit är det nog en bit kan jag säga. Däremot har Sverige och Finland redan ett samarbete om en gemensam sjölägesbild, dvs. att vi försöker följa Östersjön tillsammans och i det samarbetet kommer fler länder att komma in, tror jag.

– Det som sätter gränsen här är att vi inte kommer att gå in i ömsesidiga försvarsförpliktelser, men i övrigt finns det väldigt mycket att i vardagen samverka i de nordiska länder.

Sverige och Finland ska i vår göra en liknande analys som den norska-svenska om militärt samarbete och Sten Tolgfors hoppas på en utredning med i Danmark i höst.

– Nordisk samverkan är verkligen ett spår som kommer att prägla försvarspolitiker kommande åren, säger försvarsminister Sten Tolgfors. 

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".