Högre halter gift i mögelangripna hus

Mögelangripna hus kan vara mycket farligare än man tidigare trott. Halterna av mögelgifter i luften kan vara 500 gånger högre än tidigare rön, visar ny forskning. Man ska aldrig acceptera mögellukt, säger Lennart Larsson, docent i mikrobiologi vid Lunds universitet, som lett den här undersökningen.

– Det ska tas på stort allvar och inte negligeras. Luktar det mögel så måste det åtgärdas.

Mykotoxiner
Det här är den mest avancerade mätning som gjorts i världen av giftiga ämnen i inomhusluft, säger Lennart Larsson.

Mätningarna har utförts med avancerad utrustning, så kallad masspektrometri. Det man funnit är att mögelangripna ytor bildar giftiga mykotoxiner, som kommer från både synliga och osynliga mögelfläckar.

Tre av fyra mögelangripna hus innehåller mykotoxiner. De nya mätningarna visar på att halterna kan vara 500 gånger högre än man tidigare trott. Det räcker inte med att byggkonstruktionen är torr; giftet kan finnas där ändå.

Förstörs inte av uttorkning
– Man ska inte nöja sig med att materialen eller husen torkar ut. Visserligen kan mögel inte växa om det är torrt, men de här potenta toxinerna de förstörts inte av uttorkning de är lika potenta i alla fall

Hur farligt det är för hälsan med de här giftiga ämnena, vet vi inte och kommer kanske inte heller att få veta, säger Lennart Larsson. För då skulle det krävas att friska människor under lång tid tvingades andas in giftig luft i forskningssyfte.

Fuktigare miljö
Men problemet med mögellukt ska inte negligeras eftersom det berör många. Lennart Larsson pekar på att klimat-förändringen kommer att ge oss en fuktigare miljö; där de här problemen blir större.

Han tror att nya rönen kan medföra att de som klagar på mögellukt, mer tas på allvar i den fortsatta forskningen. Även om cancerrisken inte är utredd här.

– Viktigt är de irriterande egenskaperna, de här toxinerna är i låga koncentrationer allergidrivande, säger Lennart Larsson.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".