Arbetslösa i åtgärder i skolan höjer kvaliteten

Arbetslösa som tas in i skolan höjer kvaliteten på undervisningen och leder inte att ordinarie personal ersätts med billigare arbetskraft. Det visar en ny studie från Institutet för Arbetsmarknadspolitisk utvärdering i Uppsala.
– De hjälper oss i köket, jobbar med datorer, en är klassmorfar och stödjer eleverna. De är överhuvudtaget ett tillskott. Vi får in vårt samhälle i skolan, säger Ulla-Britt Ling-Wanérus rektor på Kvickenstorpskolan i Farsta i södra Stockholm, där sju arbetslösa är anställda med statligt lönebidrag. Påverkan av stödåtgärder Den nya studien har undersökt hur de kommunala skolorna påverkas av att arbetslösa med olika typer av statliga stödåtgärder fått jobb i den kommunala verksamheten. Bakom ligger misstanken att kommunerna kanske bara låter arbetslösa ersätta ordinarie personal eftersom det blir billigare. Men så är det alltså inte. Inte enbart i alla fall. Studien omfattar i stort sett alla kommuner under åren 1994 till 1999. Då hade nästan 90 000 arbetslösa i skolan, barn och äldreomsorgen. Arbetslösa bidrar Resultatet är enligt studien att de arbetslösa har bidragit till att den kommunala skolans servicenivå höjts. Ju fler arbetslösa som arbetar i kommunen desto högre är servicenivån i skolorna Med det avses att kostnaden per elev i grund och gymnasieskola minskat, att personaltätheten ökat eller att antalet 17- till 19-åringar som går gymnasiet blivit fler. De arbetslösa har inte uteslutande använts för att ersätta ordinarie personal. I vilken utsträckning de gjort det framgår inte. Slutsatsen är att det är positivt för kommuninvånarna att arbetslösa tagits in i den kommunala verksamheten. Frågan är om statliga arbetsmarknadspolitiska medel ska användas för att stötta kommunal verksamhet.
Pia Lille

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".