''USA har rätt att agera''

Statsminister Göran Persson säger till ekot att regeringen står bakom USA:s rätt till självförsvar för att förhindra nya terrorattacker. Och att det enligt FN:s säkerhetsråd inkluderar militära medel.
Göran Persson betonar att aktionen måste riktas mot legitima mål och vara proportionerlig. Oskyldiga civila måste ges maximalt skydd. Persson förväntar sig att USA och Storbritannien, i enlighet med FN-stadgan, rapporterar till FN:s säkerhetsråd om de åtgärder som vidtas. Moderatledaren Bo Lundgren säger i en kommentar att han stödjer attacken. Lundgren anser att det var oundvikligt med en militär attack eftersom talibanerna vägrade uppfylla kraven. Vänsterpartiets ledare Gudrun Schyman säger däremot att hon inte ger sitt reservationslösa stöd till aktionen. - FN-resolutionen säger att militära aktioner är tänkbara under förutsättning att man har väldigt klara bevis för vem som ligger bakom, och att en mängd civila offer skapas. Jag tycker inte det jag nu sett kan motiveras med den konventionen, säger Schyman. Kung Carl Gustaf och kronprinsessan Viktoria skulle enligt planerna resa till Ryssland i dag, måndag, för en veckas statsbesök, rapporterar TT. Det skulle innebära att ett möte med utrikesnämnden skulle omöjliggöras. Därför bestämde hovet under söndagskvällen att kronprisessan ska stanna hemma och vikariera som statschef.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista