Krisen på Koreahalvön tar tid att lösa

Lösningen på den nordkoreanska kärnvapenkrisen kommer att ta tid. Det blir en lång och mödosam process, sade den sydkoreanske diplomat som under några dagar försökt att få regimen i Nordkorea att bli medgörlig. På onsdagen återvände han till Seoul, tomhänt, utan att ha fått träffa huvudpersonen.
Resultatet blev magert för det sydkoreanska sändebudet Lim Dong-won, som åkte till Pyongyang för att försöka tala diktatorn Kim Jong-il till rätta, men det blev över huvud taget inget möte med den egensinnige ledaren. Sydkorea har försökt medla Sydkorea har försökt att medla mellan Nordkorea och USA, men nordkoreanerna upprepade på onsdagen att inget annat än direkta samtal med amerikanerna kan lösa krisen. Det sydkoreanska sändebudets enda framgång tycks ha varit att han lämnade ett brev från sin president Kim Dae-jung till den nordkoreanske ledaren, och så fick han ett muntligt löfte om att Nordkoreas diktator skulle läsa brevet, begrunda det och sedan svara. Dessutom fick emissarien från syd träffa några stycken ur det näst högsta ledarskapet i nord, men de har inte mycket att säga till om. Sade sig vara nöjda med Bush tal Sydkoreanerna sade sig senare vara nöjda med USA:s president George Bushs löften i sitt tal natten till onsdagen när han poängterade att kärnkraftsfrågan ska lösas fredligt. Bush anklagade emellertid Nordkorea för att använda kärnkraftsfrågan för att försöka få USA att göra eftergifter. USA och andra länder faller inte offer för utpressning, sade Bush. Den här gången var inte Nordkorea en ondskans makt, det uttryck Bush tidigare använt, utan nu anklagade han Nordkorea för att ledas av en förtryckarregim som styr ett folk som lever i skräck och där svält råder. ”USA försöker kväva Nordkorea” De senaste fyndiga formuleringarna i en intensiv serie nordkoreanska smädelser mot USA lyder så här: USA försöker kväva Nordkorea såsom ormar gör - först svälja, sedan strypa. Nordkorea kräver ett USA undertecknar ett icke-angrepps-avtal innan planerna på kärnvapen läggs åt sidan. USA kräver att de nordkoreanska kärnvapentankarna försvinner innan samtal sker och att detta sedan eventuellt resulterar i någon form av skriftlig överenskommelse.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".