Hårda regeringsförhandlingar väntar i Israel

I Israel stundar nu hårda koalitionsförhandlingar efter tisdagens val, när premiärminister Ariel Sharon och hans parti Likud tog hem segern. Men frågan är om inte Sharon har hamnat ur askan i elden, rapporterar SR:s Mellanösternkorrespondent.
På många sätt var tisdagens seger det värsta tänkbara scenariet för Ariel Sharon. Av allt att döma drar sig nu Arbetarpartiet svårt skadeskjutet tillbaka för att slicka såren och återkomma som en bärkraftig opposition i parlamentet, Knesset. Partiledaren Amram Mitzna gjorde klart natten till onsdagen att han inte kommer att sätta sig i en regering tillsammans med Sharon. Den israeliske premiärministern står med sina 37 egna av Knessets 120 mandat, inför svåra överväganden för att lyckas sy ihop ett regeringsunderlag som inte bara kan bli tillräckligt stort, utan också kan accepteras, inte minst av Israels vänner utomlands. Svårt val USA ser med inte så liten ovilja på ett deltagande från Israels extremhöger i en kommande regering, men det troligaste alternativet, som Sharon kanske tvingas att välja, är en regering baserad, förutom på Likud, på just extremhögern och de ultraortodoxa partierna. Den nya kraften i israelisk politik - missnöjespartiet Shinui, som fick 15 mandat - har lagt hela sin trovärdighet på motståndet mot de ultraortodoxa, och kommer sannolikt inte att sätta sig i en regering där de ingår. Splittrat Arbetarparti Paradoxen som nu uppstått är att Ariel Sharon hellre än sin egen stora seger, hade velat ha ett starkare Arbetarparti, med en ledare, som var mer inställd på att fungera som stöd för premiärministern, än som en politiker med en egen profil. Många inom Arbetarpartiet håller med Amram Mitzna om, att partiet måste gå i opposition för att inte fullständigt tappa sin själ, men starka krafter inom partiet - främst förre utrikesministern Shimon Peres och förre partiledaren och försvarsministern Benjamin Ben Eliezer - vill samarbeta och vill till varje pris komma tillbaka till sina taburetter. En maktkamp inom Arbetarpartiet kan mycket väl bryta ut och ytterligare splittra det redan hårt sargade partiet.
Lars Kobbe, Jerusalem

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".