Blandade reaktioner på Bush tal

Medan USA:s president George Bushs tal natten till onsdagen om tillståndet i nationen i USA bedöms som mer balanserat och mindre aggressivt än förra årets, så är reaktionerna i omvärlden mycket blandade.
I år sades inget om ”ondskans axelmakter” – Iran, Irak och Nordkorea – konstaterar bedömare i USA. Det är i år enbart Irak som pekas ut. Ondskan personifieras av irakledaren Saddam Hussein och enligt en undersökning tv-kanalen CBS gjort steg andelen amerikaner som är positiva till kriget med 10 procentenheter, till hela 77 procent, efter presidentens tal. ”FN behåller nyckelrollen” Att omvärlden nu ska få ta del av vad USA vet om Iraks innehav av massförstörelsevapen välkomnas i i stort sett alla uttalanden från den övriga världen. EU:s utrikespolitiske talesman Javier Solana säjer att FN därmed behåller nyckelrollen. Frankrikes utrikesminister Xavier de Villepin anser att när väl de uppgifterna lämnats över till FN ligger beslutet om vad som ska ske också i FN:s händer. Det är Frankrike tillsammans med Tyskland som, bland EU-länderna, hårdast kritiserat USA för krigsplanerna mot Irak. Ryssland vill undvika krig Det ryska utrikesministeriet slår än en gång fast att det inte finns några skäl att tillgripa militärt våld mot Irak men lovar att noga analysera den nya information som Bush utlovat. Mest pessimistisk är Nya Zeelands premiärminister Helen Clark. USA kommer att öka övertalningsförsöken i FN om nödvändigheten av ett krig, men allt tyder på att Washington kan agera på egen hand, säger hon. Reaktionerna från de närmast berörda, arabvärlden och framför allt Irak, låter fortfarande vänta på sig. Inte heller från Indien och Pakistan har några reaktioner avhörts från regeringshåll, däremot har det talibanerna närstående pakistanska partiet Jamaat-e-Islami på onsdagen hävdat att motståndet mot USA ständigt ökar och fortsätter i varnande ordalag med att reaktioner kommer, inte bara mot USA utan mot varje regering som blir ett redskap i USA:s händer.
Christina Gustafsson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".