Aids-epidemi större hot än hunger i södra Afrika

Över 15 miljoner människor i södra Afrika är drabbade av hungersnöd men den hotande svältkatastrofen har för ögonblicket avvärjts. I stället är det aids-epidemien som har nått en sådan omfattning att vi står inför en tragedi som vi inte tidigare skådat, enligt FN.
– Först har jag goda nyheter. Svälten är avvärjd, mycket tack vare generöst bistånd från givarländerna, säger James T Morris, FN:s generalsekreterares speciella sändebud för humanitär hjälp i södra Afrika. Men han fortsatte: Föjderna enorma – De dåliga, de frukansvärda nyheterna är att vi står inför något nytt, något vi aldrig mött förut. Följderna av aids-epidemien, följderna för människor, för samhällen, den är enorm. – Följderna för kvinnnor och barn är förödande. Visst ber vi för bra väder och för bra skördar, men det är hiv-epidemien som allvarlig hotar denna del av världen, säger James T Morris. Han var synbarligen mycket tagen av vad han sett av sin rundresa i flera av länderna i södra Afrika. Bönderna orkar inte Nedgången i jordbruksproduktionen beror inte bara på dåligt väder. Bönderna har dött eller är så försvagade att de inte orkar. Snart kommer alla sektorer i samhället känna av hiv-epidemien, säger James T Morris.
Marianne Kihlberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".