Före detta Säpochef medger åsiktsregister

Förre justitiekanslern Hans Stark ansåg inte att Säpos ”arbetsanteckningar” utgjorde olagliga åsiktsregister när han fattade beslut i frågan 1990. Men förre Säpochefen Mats Börjesson är mer tveksam. Han menar att man kan se anteckningarna som åsiktsregister.
I Säkerhetskommissionens rapport får till exempel dåvarande Justitiekanslern, JK, kritik för att Säpo tilläts fortsätta med sina olagliga arbetsmetoder. 1990 kom dåvarande Justitiekanslern Hans Stark fram till att Säpo inte sysslade med olaglig åsiktsregistrering och fortfarande 13 år senare menar Hans Stark att han gjorde rätt: – När jag ser på det i dagens läge så skulle jag nog gärna ha velat ta del av hur arbetsanteckningarna fördes, för att kontrollera att de inte kunde betraktas som en form av registrering. Tycker du att du missade det då, 1990? – Jag tycker inte det, för jag tror att det var den rådande uppfattningen att de här arbetsanteckningarna, det var en sak som inte hade med registrering att göra. Dåvarande Justitikekanslern Hans Stark, håller alltså inte med om att han skulle ha sanktionerat Säpo:s olagliga åsiktregistrering. Tilläts fortsätta registrera åsikter I en rapport gjord 1990 kom han fram till att Säpo inte sysslade med olaglig åsiktsregistering. Och enligt Säkerhetstjänstkommissionens rapport ledde detta till att Säpo tilläts fortsätta med en omfattande olaglig åsiktsregistrering ända fram till 1998. Politisk åsiktsregistrering är sedan 1969 förbjuden enligt svensk grundlag. Skilde på register och ”arbetsanteckningar” Det handlar om att Säpo skilde på det centrala registret och så kallade arbetsanteckningar, som skulle ligga till grund för om en person borde registreras i Säpos centralregister. Dåvarande Säpo-chefen Mats Börjesson säger i dag att han tyckte att JK:s granskning var nödvändig, men han tyckte till skillnad från JK att arbetsanteckningarna kunde ifrågasättas: – Vad jag var förvånad över i sammanhanget var att vi inte fick någon reaktion emot att det inte skedde någon gallring av de där anteckningarna. De kom ju alltså att förvaras i åratal, och det är ju klart att om man nu förvarar dem i bokstavsordning efter de registrerades namn, så bildar anteckningarna som sådana ett register. Anser du att det här handlade om olaglig åsiktsregistrering? – Det kan ifrågasättas om det inte var det. Och sedermera har ju all sådan registrering upphört.
Helena Jansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".