Oenig kommitté om stamcellsforskning

Så kallad terapeutisk kloning, som syftar till att få fram celler och vävnader för att behandla patienter bör vara tillåtet. Det föreslår kommittén om genetisk integritet, som har tittat på etik och lagar kring stamcellsforskning. Men kommittén var oenig när den på onsdagen lämnade sina förslag till regeringen.
Socialdemokraten Ingrid Andersson anser att terapeutiskt kloning ska tillåtas: – Det är en möjlighet att råda bot på mycket svåra sjukdomar och lidande för människor och därför är det etiskt försvarbart. Vilka etiska problem ser ni? – Det handlar om forskning på ägg till exempel och det är ju alltid kontroversiellt. Kommittén vill alltså tillåta den teknik som innebär att man skapar nya celler och vävnader, som inte stöts bort genom att ta arvsamassan från en vanlig cell hos patienten och stoppa in den i en äggcell. Men kloning som syftar till att skapa hela människor vill kommittén uttryckligen förbjuda. Bland annat med motoveringen att sån kloning skulle innebära stora risker. Kommittén har haft till uppgift att dra upp etiska regler för stamcellsforskning, och föreslår en del förändringar men bedömer inte att det behövs nån ny lag. Dagens lag som tillåter forskning på befruktade ägg till dess att de är 14 dagar gamla räcker. Kritiska röster Men kristdemokraten Per Landgren reserverar sig mot kommitténs förslag. Han anser att det behövs en ny lag som riksdagen kan ta ställning till och han vill inte ha terapeutisk kloning: – Jag menar att man öppnar för kloning. Kloning är kloning oavsett syfte, oavsett om man har terapeutiska eller reproduktiva syften. Kommittén vill också tillåta framställning av befruktade ägg och äggdonation i forskningssyfte - men vill ha ett förbud mot handel med ägg. Men att ta fram ägg för forskning är något som folkpartisten Lennart Rodin reserverar sig mot. Forskningen har inte ett sådant stort behov idag, och han tycker att man bör ta debatten när behovet uppstår.
Cecilia Strömberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".