”Sharon är en fara för alla”

På den palestinska sidan fruktar man att det israeliska valresultatet kommer att leda till ännu hårdare konfrontationer. Den palestinska politikern Hanan Ashrawi kommenterade valet när hon besökte Stockholm på onsdagen, för att ta emot arbetarrörelsens Olof Palme-pris.
– Det israeliska valresultatet bådar verkligen inte gott, säger Hanan Ashrawi. De bådar inte gott för palestinierna, men heller inte för israelerna eller för utsikten till fred. – Det har skett en klar omsvängning åt höger, mot extremism och militarism och bort från fredsansträngningar. Ingen nationell enhet Exakt hur politiken kommer att se ut beror på vilken regering det blir i Israel, men det blir knappast en bred nationell enhetsregering, säger Hanan Ashrawi. – Hur det än blir tror jag det blir en kortlivad regering. Sannolikt kommer Sharon att tvingas bilda regering med högerextrema partier, säger Hanan Ashrawi. Rasistisk önskan om hämnd Hanan Ashrawi konstaterar att högerledaren Sharon vann trots att hans regering misslyckats med att skapa säkerhet, och trots att ekonomin försämrats katastrofalt. Men just nu är de israeliska väljarna uppfyllda av en rasistisk önskan att bestraffa palestinierna, säger hon. – Förr eller senare är jag säker på att det israeliska folket kommer att dra den korrekta slutsatsen att Sharon är en fara för alla, att extremistisk politik aldrig kan skapa säkerhet. Resultatet i det israeliska valet stod klart samtidigt som USA:s president George Bush mer eller mindre förklarade krig mot Irak. Hanan Ashrawi fruktar att Ariel Sharon kommer att använda ett eventuellt krig mot Irak till att än hårdare slå till mot palestinierna och eventuellt på något sätt göra sig av med det palestinska ledarskapet.
Sten Sjöström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".