Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allergiråd för friska farliga för allergiker

Råden till allmänheten vad gäller allergier är ofta motstridiga. Det som är förebyggande och bra för befolkningen i stort är ofta direkt hälsofarligt för den som redan är allergisk.
Fler husdjur, mer smuts och en gammalmodig kost. Det är sånt som forskarna tror skulle kunna bromsa utvecklingen av allergier i stort. Allergiker måste städa Men för den som redan är dammallergiker är det så klart direkt skadligt att sluta städa. Och vad som skulle hända med alla pälsdjursallergiker om alla andra plötsligt skaffade husdjur i förebyggande syfte, är också lätt att förutse, säger Magnus Wickman, docent i arbets- och miljömedicin, vid Stockholms läns landsting: – Det går inte. De blir sjuka. Exmepelvis skolbarn som har astma och är kattallergiker när de börjar skolan och har många kamrater som har katt får då en försämring av sin astma. Men kamraterna kanske mår bra av att ha katt hemma och får aldrig allergi? – Ja, men vi lever i ett samhälle där vi ska visa hänsyn. Men även om ingen kanske direkt menat att var hälnsynslös, så har de senaste rönen om allergier tolkats så att det blir följden. Skyller bristande städning på allergihänsyn Astma- och allergiförbundets ordförande Ingalill Bjöörn säger att det finns rektorer som motiverar minskad städning på skolan, med just påståendet att lite smuts ändå är bra mot allergier: – Vi faktiskt fått väldigt många indiaktioner runt om i landet om att det faktiskt förhåller sig på det sättet, säger ingalill Bjöörn.
Kristina Hedberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".