Uppretade satte eld på ambassad

Thailands ambassad i Kambodjas huvudstad Phnom Penh har satts i brand av en uppretad folkmassa efter ett påstått förnedrande uttalande av en thailändsk skådespelerska.
Eldflammor steg mot kvällshimlen i centrala Phnom Penh. Tusentals demonstranter attackerade den thailändska ambassadens byggnad, granne med det kambodjanska inrikesdepartementet. Ett par våningar brändes ut. 20-talet bilar, motorcyklar, möbler, dokument förstördes, när studenter och andra angrep ambassadbyggnaden. Uttalande startade bråket Denna osämja mellan kambodjaner och thailändare blev akut häromdagen. Då påstod kambodjanska medier att en populär thailändsk skådespelerska, bland annat berömd för huvudroller i thailändska tv-såpor, skulle ha sagt att hon aldrig kommer att resa till Kambodja förrän kambodjanerna återlämnat det buddhistiska templet Angkor Wat till Thailand. Då ingrep Kambodjas premiärminister Hun Sen och förbjöd den statliga televisionen i Kambodja att sända en tv-såpa med den unga thailändskan i huvudrollen. En sorts nationalsymbol Det mäktiga templet Angkor Wat kan betraktas som en sorts kambodjansk nationalsymbol. Templet stod i centrum för konflikter mellan kambodjanska khmerer och thailändska härskare för 500-600 år sedan när Angkor var ett politiskt centrum. Demonstranterna hotade under kvällen att fortsätta med att plundra och förstöra lokaler som tillhör thailändska företag i Phnom Penh. I riskzonen befinner sig ett telecom-bolag ägt av den förmögne thailändske premiärministern Thaksin Shinowatra. Den thailändske regeringschefen fördömde aktionerna och hotade att sända egna kommandosoldater till Phnom Penh för att återställa ordningen om de kambodjanska säkerhetspoliserna inte gjorde det. Förnekar uttalandet Rapporter från Phnom Penh tydde på att poliser och räddningstjänst stod passiva när folkmassan angrep ambassaden. Skådespelerskan Suwanan Kongying, känd i Thailand som Kob har förnekat att hon fällt yttrandet som pådyvlas henne.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".