Friade från misstankar om terrorstöd

I Danmark frikändes på torsdagen sju anställda vid ett klädföretag från misstankarna om att ha stött terrorism. Företaget har sålt t-tröjor där vinsten skulle gå till Farc-gerillan i Colombia och den palestinska rörelsen PFLP.

Enligt dansk lag kan den som samlar in pengar till grupper som ägnar sig åt terror eller planerar terrordåd dömas till som mest tio års fängelse. Åklagaren i rättegången mot t-tröjeförsäljarna konstaterar att både Farc i Colombia och PFLP i de palestinska områdena har tagit på sig skulden för terrordåd.

Tingsrätten i Köpenhamn frikänner ändå de anställda på klädföretaget trots att inkomsterna från tröjförsäljningen skulle gå till de båda organisationerna som är terroriststämplade av både USA och EU.

Vid en husrannsakan hos klädföretaget hittade polisen omkring 25 000 danska kronor. Pengar som aldrig kom i väg.

De åtalade har hävdat att Farc och PFLP kan liknas vid den danska motståndsrörelsen mot tyskarna under andra världskriget.

Tingsrätten anser att de båda grupperna inte riktigt faller in i den danska definitionen på terrorgrupper som det är förbjudet att stödja.

Colombia har nu vänt sig till den danska regeringen och begärt att alla som stöder Farc-gerillan ska gripas och straffas. Bakgrunden är att ett hundratal medlemmar i facket på ett byggföretag i Köpehamn har beslutat att skänka 10 000 danska kronor till en fackföreningsledare som gått under jorden och anslutit sig till Farc.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".