Riksdagsmän kritiserade åsiktsregistrering

På onsdagen debatterades säkerhetstjänskommissionens rapporter i riskdagen. Uppgifterna om att över hundratusen svenskar registrerats av säkerhetstjänsten upprörde flera talare.
En av dem som kritiserade verksamheten i skarpa ordalag var vänsterpartiets Lars Ohly: – Den största skammen och det största ansvaret, det bär de regeringar som känt till, vetat om och förnekat. Nu är vi framme vid en bevisning som det är svårt att värja sig mot. Berömde kommissionen Och det var inte bara Lars Ohly som var imponerad och skakad över de rapporter som säkerhetstjänstkommitten presenterade i mitten av december. Samtliga talare berömde faktiskt kommissionen för de över 3 000 sidorna som avlslöjar, sammanfattar och kommenterar den åsiktsregistrering som skett i Sverige efter andra världskriget. Peter Althin talade för kristdemokraterna i debatten: – Hundratusentals svenskar registrerades som säkerhetsrisker. Ofta, kanske oftast helt utan skäl. Jag påstår att det är en fasansfull bild av ett Sverige, okänt för de flesta. Och den åsiktsregistrering som skett och vars omfattning som nu avslöjats har skadat förtroendet för det svenska rättsystemet, sade centerpartiets Kerstin Lundgren: – Förnekelsens epok måste vara slut. Dra lärdom och säkra att det inte händer på nytt! Vill lägga ner Säpo Men miljöpartiets Gustav Fridolin gick ännu längre i sina krav: – Vilka kommer i framtiden att nekas anställning med hänvisning till en anteckning med ett register? Den kultur, som fortfarande verkar styra Säpos verksamhet måste avvecklas, och det innebär i praktiken att Säpo i dess nuvarande form måste bli nutidshistoria! Krav på öppnade arkiv Fast någon nedläggning av Säpo verkar inte aktuell, även om justitieminister Thomas Bodström öppnade för att den civila polisen kan få ta över en del uppgifter som Säkerhetspolisen haft och att överskottsinformation ska regleras bättre. Flera av talarna krävde också att Säpos arkiv måste öppnas och att allt måste bli offentligt, men så blir det inte, sade Thomas Bodström: – Det är fullkomligt omöjligt. Däremot så kommer det från första mars ges en ökad möjlighet för enskilda att få veta vad de har registrerats för med anledning av den verksamhet som bedrevs med stös av tidens bestämmelser.
Mari Forssblad

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".