Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Tillåt terapeutisk kloning”

Sverige bör tillåta forskning om så kallad terapeutisk kloning, där syftet är att skapa nya celler eller organ för att bota sjuka patienter. Det tycker kommittén om genetisk integritet som lämnade sitt förslag till regeringen under onsdagen.
– Skälet till att vi vill arbeta med terapeutisk kloning inom stamcellsområdet är för att undvika avstötningsreaktioner när vi nu kommer till tillämpning och ska transplantera de här cellerna till patienter, säger professor Lars Hamberger vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Lars Hamberger har själv ansökt om att forska kring terapeutisk kloning men fick nej från de etiska kommittéerna för ett år sedan. Vill testa tekniken Han vill testa tekniken att stoppa in arvsmassan från en patients kroppscell i en äggcell för att få fram stamceller som inte stöts bort av patienten. Idag vet man mycket lite om det säger Lars Hamberger, som inte känner till någon sådan forskning. Men om fyra eller fem år skulle det kunna finnas behandlingar mot exempelvis diabetes eller Parkinson, tror han. Kommittén oenig Men kommittén som vill tillåta sådan här forskning var oenig. Mest kritisk är kristdemokraten Per Landgren, som bland annat motsätter sig terapeutisk kloning. Han anser att det strider mot männsikovärdet och att det kan öppna för kloning av hela människor. Trots att kommittén vill ha ett förbud mot det sortens kloning Men på det svarar Lars Hmberger så här: – Det finns alltid forskare eller andra specialgrupper som är beredda att gå utanför regelverket och etikprövningar. Det tror jag inte man kan skydda sig mot. Om vi talar från svensk horisont så känner jag ingen som helst risk för att någon skulle frestas att missbruka det här. Förbud mot handel av ägg Kommittén vill också tillåta framställning av befruktade ägg och äggdonation i forskningssyfte, men vill ha ett förbud mot handel med ägg. Regeringen vill inte ge några kommentarer till förslaget idag, men socialminister Lars Engqvist och utbildningsminister Thomas Östros har tidigare ställt sig positiva till terapeutisk kloning.
Cecilia Strömberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".