Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen vill förenkla miljöprövningen av fabrik

Regeringen vill förenkla miljöprövningen av fabriker och infrastrukturprojekt. Många företag klagar på att miljöprövningen är för krånglig och tar för lång tid.
– Det vi talar om är att det kan var skillnad för fabriker som gör en påbyggnad, till exempel en ny maskin eller en mindre förändring. Idag menar många i näringslivet att det är en för omfattande prövning. Man skulle vilja se att det fanns möjligheter att skilja på olika typer av ärenden så att vissa ärenden kan handläggas mer skyndsamt, säger miljöminister Lena Sommestad. Just idag befinner sig Lena Sommestad i Borlänge för att besöka Stora Ensos pappersbruk i Kvarnsveden. Stora Enso har nyligen lämnat in en ansökan hos miljödomstolen om att få bygga en ny pappersmaskin, som kommer att öka pappersproduktionen med 50 procent. Men det betyder också ökade utsläpp till luft och vatten även om bästa teknik används. Kvarnsvedens utbyggnad är alltså en sån prövning, som Lena Sommestad vill förenkla. – Det vi kan se på är om man kan förenkla miljökonsekvensbeskrivningar till exempel, om man kan samordna vissa skeden i den här tillståndsprövningen så att det går fortare. Kan inte en snabbare och enklare miljöprövning leda till en slappare miljöprövning? – Nej det är min absoluta uppfattning att kraven kommer att upprätthållas. Det handlar mer om att se till att processen är effektiv, att man kanske kan skilja på olika typer av ärenden. När det är omfattande förändringar så ska det vara en omfattande och grundlig prövning, men det ska också vara möjligt när det är mindre förändringar att ha en förenklad prövning.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".