Svenskar mer negativa till homosexuella

Under lång tid har allmänhetens inställning till homosexuella sakta men säkert blivit allt mer positiv. Men sedan drygt ett år tillbaka har attityderna plötsligt vänt tillbaka till en mer negativ, och mindre tolerant, hållning. Det visar regelbundna undersökningar av svenskarnas attityder till homosexuella.
Torsten Österman, som ansvarar för mätningarna, tror sig veta vad det är som har hänt: – Det är så, att attityderna kring det här med adoptionsfrågan är väsentligt mycket mera negativa. Eftersom debatten kring det här har blivit rätt så omfattande i smaband med att man har stiftat en lag om det här, och där det har varit mycket negativa tongångar, så är det väl inte omöjligt att en och annan som varit lite tveksam har blivit mera negativ. Man kanske har hört homosexuella uttala sig man inte tycker om och så vidare. Undersöker sedan 1955 Torsten Österman är forksningschef på FSI – forskningsgruppen för samhälls- och informationsstudier – som sedan 1955 undersöker svenska folkets attityder i en mängd frågor. Mätningarna finansieras av bland annat myndigheter och politiska partier och resultaten används främst inom forskning. Flera år av mer tolerans För sju år sedan började de fråga runt 2 000 personer per år om deras inställning till homosexuella och trenden har alltså länge gått mot en allt mer positiv attityd. Andelen som var mer eller mindre negativt inställd till homosexuella sjönk till 18 procent. Men under det senaste året har siffrorna plötsligt börja likna dem man fick när man började mäta och nu är runt 25 procent negativt inställda. Och frågan är väl om en lång tids ökad tolerans mot homosexuella därmed har brutits på allvar eller om det här bara är en tillfällig svacka. – Litegrann beror det förstås på vad som händer inom adoptionsområdet. Men om ingenting särskilt händer, utan det fungerar rätt så bra, då tror jag att den här negativa svängningen upphör, och att det möjligen blir mer positivt framöver.
Thomas Björkman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".