Norrlandsresenärer lämnar danskt flygbolag

Resenärerna lämnar nu i rask takt det kritiserade flygbolaget DAT, Danish Air Transport, i Norrlands inland. Kritiken mot statliga Rikstrafiken, som upphandlat trafiken, blir hårdare. Oron är stor för att inlandsflyget skadas på lång sikt.
– Januari i år jämfört med i fjol: 30 procent ner, säger den bekymrade flygplatschefen, Ralf Lundberg, och inget ljus är ännu i sikte: – Får man inte till det här på något sätt är jag rädd att man kommer att tappa ännu mer. Det är klart, om man gör en snabb förändring, då kan det här vända tillbaka och skulle man komma igång med någonting nytt, då tror jag att det kan vända ganska snabbt. Lumpare och testbilsförare I kaffestugan mitt i Arvidsjaur syns både kamoflageklädda från regementet och tysktalande i svartgula täckjackor; tesbilsförare. Varje dag serveras här stekt fläskpalt. Livsviktig för stadens överlevnad Flygplatsen, som kostats på och byggts ut i omgångar placerar Arvidsjaur mitt i världen. Många ser den som bokhandlare Kristina Johansson: – Arvidsjaur kan inte överleva utan flygplats. Det är oerhört viktigt. Det är vår räddning att vi har ett flygfält i Arvidsjaur. Det är det viktigaste vi har. Förseningar och röra Men nu är det alltså kris. Danish Air Transport som flyger sen oktober har för dyra biljetter, oreda i biljettsystemet, för små plan och är ofta sena. På flera punkter följer de inte avtalet med statliga Rikstrafiken, som skötte upphandlingen. Alla väskor får inte plats, inga andra flygbolag väntar och allt fler väljer alltså att flyga via Luleå. Ralf Lundberg tycker att Rikstrafiken bör säga upp avtalet med danska flygbolaget nu: – Jag tror att man skulle tjäna en hel del anseende på det. Varför gör inte Rikstrafiken det? – Det kan ju vara ett nederlag att man måste göra en sådan här åtgärd. Man kanske tycker att man ska försöka ro det här i land så långt det går istället.
Pia Sjögren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".