USA-börserna svagt uppåt.

Dagen efter president Georgs Bush tal till nationen föll börderna till en början, men vid stängning hade New York-börsen stigit med 0,3 procent och Nasdaq-börsen med 1,2 procent. Tidigare hade även amerikanska riksbanken beslutat att lämna sin styrränta oförändrad.
Just nu är Vita Huset och FN-högkvarteret viktigare för marknaderna än vad Centralbanken är - så sammanfatttade en ekonomisk kommentator situationen på onsdagen. Banken kom med ett väntat besked på onsdagskvällen om att lämna den viktigaste styrräntan oförändrad på 1,25 procent, den lägsta nivån på över 40 år. Än en gång säger centralbanken att det ekonomiska läget kommer att förbättras med tiden, men att bland annat geopolitiska risker gör att företagen just nu inte investerar eller nyanställer. Och med geopolitiska risker menas ett hotande krig mot Irak - och det är därför marknaderna just nu lyssnar mer på vad som sägs av president Bush än centralbankschefen Alan Greenspan. Bush tal igår kväll - State of the union - tolkades som att sannolikheten för att det blir ett militärt anfall ökat och det ledde idag bland annat till fallande värde för USA dollarn och att guld och oljepriserna gick upp. På onsdagskvällen pågick ett möte i FNs säkerhetsråd om den fortsatta Irak-politiken och vad som sägs efter det lär också påverka marknaderna. Wall Street har hittills reagerat mycket negativt på motsättningarna mellan rådets medlemmar. På torsdagen kommer också ekonomiska fakta i form av BNP-siffror för fjärde kvartalet i fjol - som enligt prognoserna kommer att visa en tillväxt på endast en procent. Någon vändning i ekonomin, inte minst i det försämrade sysselsättningsläget, eller någon slags stabilisering på marknaderna är det ingen som förväntar sig förrän osäkerheten om krigshotet försvunnit. Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".