Mamman visste inte att sonen kedjades fast

Ingen av de anhöriga till den 16-årige svensk som suttit fången i en islamisk uppfostringsanstalt i Nairobi i Kenya kände till hur förhållandena var. Det säger mamman till pojken som sändes ner i april i fjol för att studera.
– Vi trodde att det var en vanlig skola där barnen kunde studera engelska och religion och sådana saker. Kände du till hur han behandlades? – Nej, det kände jag inte till. Den 16 årige pojken skickades till sin farbror i Kenya i april iförra året. Tanken var att han under ett år skulle studera Koranen och engelska och få en islamisk uppfostran. Men skolan han kom till visade sig fungera som ett fängelse, där pojkar bestraffades regelbundet, kedjades fast och blev slagna. Efter ett tips stormade kenyans polis i tisdags skolan och befriade 11 elever, bland annat från Storbrittannien, Etiopien och Kenya. Fastkedjade elever Företrädare för skolan i Nairobi säger till nyhetsbyrån Reuters att elever har hållts inlåsta, men att det bara rört sig om ett fåtal och att de inte varit fastkedjade i mer än några dagar. Kunde inte berätta Den svenske pojken säger till Reuters att han inte kunnat berätta för mamman om hur hann blev slagen och inlåst och att han nu bara vill åka hem till Sverige. Eleverna övervakades Pojkens mamma, som är bosatt i Spånga i Stockholm säger att varken hon eller farbrodern kände till hur det var på skolan. Eleverna var övervakade, och kunde inte slå larm. – Han fick inte prata om någonting. Jag brukade ringa honom varannan vecka eller varje vecka och han sa att jag mår bra. jag är ledsen att han hamnade på fel skola och ångrar mig jättemycket. Problem i skolan Pojken och hans mamma kom till Sverige från Etiopien 1989. Bland annat var det upprepade problem i skolan som fick mamman att besluta om att skicka honom till farbrodern i Kenya. Elever skickas utomlands På Kämpingeskolan i Spånga där pojken gick till i våras har över 90 procent av eleverna invandrarbakgrund. Enligt Biträdande rektor Monica Öhrwall händer det flera gånger per termin att elever med utomnordisk bakgrund försvinner utomlands, ofta utan att skolan informerats i förväg. Ibland handlar det om elever med problem som skickas till sina hemländer för att uppfostras eller lära sig om släktens kultur. Den 16-årige pojken bor för tillfället på ett ungdomshem i Nairobi och kommer att åka hem till Sverige inom kort.
Magnus Thorén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".