Murdoch på Wall Street Journals redaktion.

Murdochs imperium växer

Mediemogulen Rupert Murdoch tar över den ansedda finanstidningen Wall Street Journal. Efter flera månaders förhandlingar blev det klart på torsdagskvällen att affären blir av.

Rupert Murdoch är en av medievärldens mäktigaste, och nu växer hans medieimperium ytterligare.

Efter flera månaders förhandlande blev det klart på torsdagskvällen att företaget News Corporation, där Rupert Murdoch är storägare, får rätt att köpa mediekoncernen Dow Jones.

Dow Jones äger i sin tur en av de mest inflytelserika finanstidningarna i världen, nämligen Wall Street Journal.

Affär för 5 miljarder dollar
En majoritet av aktieägarna, 60 procent röstade ja och det räckte för att få igenom affären, slutbudet blev fem miljarder dollar.

Rupert Murdochs medieimperium innehåller omkring 175 tidningar, främst i USA, Storbritannien och Australien, de flesta med klart konservativ profil.

Journalister demonstrerade mot affären
Murdoch äger också amerikanska Fox News, brittiska tv-bolaget Sky och internetsajter som MySpace.

Flera hundra journalister på Wall Street Journal har tidigare demonstrerat mot Murdochs planer på att ta över, och hävdat att tidningens kvalitet och oberoende kommer att skadas av att ha honom som ägare.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".