Ny avgift övervägs för färjor till Åland

De åländska självstyrelsemyndigheterna överväger att införa en ny passageraravgift för alla färjor som anlöper Åland. På det här sättet vill Åland kompensera sig för minskade inkomster som blir följden av att alltfler färjor seglar under svensk flagg
När Ålandsbaserade Viking Line tidigare i månaden avslöjade att rederiets flaggskepp passagerarfärjan Cinderella byter till svensk flagg i höst var det en dålig nyhet för Åland. Ålänningarna är starkt beroende av sjöfarten och färjtrafiken. Varje flaggbyte kostar nästan 20 miljoner kronor i förlorade inkomster, bland annat skatteintäkter, säger den åländska regeringen landskapsstyrelsens sjöfartsminister Olof Erland. – det kommer att flytta folk från Åland till Sverige. Eftersom Åland är så beroende av sjöfarten måste vi kompensera det på något sätt. Då har vi den möjligheten att införa en resandeavgift. Den här resande- eller passageraravgiften, som alltså, om den blir verklighet, skall betalas av alla passagerare på färjorna, skall sen delas ut till dom rederier som stannar kvar och har sin huvudsakliga verksamhet på Åland och också seglar under finländsk flagg. Tanken är att det här stödet skall få dom åländska redarna att tänka sej för mer än en gång innan dom byter till till exempel svensk flagg och blir delaktiga av det förmånliga svenska sjöfartsstödet. En åländsk passageraravgift kan ge en hel del pengar med tanke på att handlar om cirka 1,6 miljoner passagerar per år. Men det finns förstås en risk med passageraravgiften. Blir den för hög kanske folk slutar åka till Åland. – När vi då styr de här pengarna till de åländska rederierna ska de kunna hålla sina biljettpriser på en lägre nivå. Det är alltså en fördelningspolitik som vår lagstiftning medger och som är inom ramen för EU:s riktlinjer för stöd till sjöfarten, säger Olof Erland. Åland har länge kritiserat regeringen i Helsingfors för att den inte har infört samma sjöfartsstöd som Sverige har gjort och som medför att redarna frestas att flagga ut passagerarfärjorna till Sverige. Det är ett hot mot hela den åländska ekonomin. – På kort sikt är den finska sjöfartspolitiken ett hot mot hela grunden för den åländska ekonomin. Då måste vi se på alla möjligheter att styra penningströmmarna på det sättet att vi gynnar den verksamhet som är kvar på Åland.
Christer Fridén, Helsingfors
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".