Ekonomin har nått toppen

Toppen är nådd i svensk ekonomi och det blir en svagare tillväxt 2008 och 2009, anser Handelns Utredningsinstitut i sin konjunkturbedömning. Det verkar ändå inte påverka konsumenternas köpkraft i särskilt stor utsträckning säger Jonas Arnberg vid Handelns Utredningsinstitut.

– Det som har drivit handeln de senaste åren är tunga kapitalbranscher. Man har köpt möbler, byggvaror, platt-tv-apparater och elektronik. Det har gått bra för att man i viss mån levt på lånade pengar när husmarknaden gått upp så mycket som den gjort.

– Nu går den ner och man kan nog vänta sig att vi köper mindre av den här typen av varor och det gör att tillväxten blir lite svagare, säger Jonas Arnberg.

Lägre tillväxt trots köprekord
Konjunkturen kommer att gå ned och det kan alltså leda till att svenskarna köper färre kapitalvaror. I år blir tillväxten tre procent men enligt Handels Utredningsinstitut blir den något lägre under de kommande åren.

Hushållen verkar trots detta inte känna någon pessimism när det gäller den egna ekonomin. Julhandeln väntas slå nya rekord i år igen. Detaljhandeln väntas öka sitt resultat med sju och en halv procent i december medan livsmedelspriserna väntas öka med tre procent.

Snart kommer kanske konsumenterna trots allt att hålla hårdare i plånboken igen.

Möjliga problem för gallerior
Under de senaste årens rekordförsäljningar har det byggts fler köpcentra och gallerior och de kan få problem, säger Jonas Arnberg.

– Det blir givetvis tuffare för galleriorna. De pressas av högre kostnader i form av ränta och lägre inkomster när köpcentrumen blir fler och konsumenterna kanske inte handlar lika mycket som förut.

– Så det blir absolut tuffare och vi kan säkert få se en utslagning. Framförallt av mindre väl skötta bostadsområdescentrum och liknande, säger Jonas Arnberg vid Handelns Utredningsinstitut.

Kerstin Brostrand
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".