Sri Lankas regering missnöjd med kritik

I Sri Lanka blir övergrepp mot de mänskliga rättigheterna allt värre, något som Sverige kritiserade i ett FN-tal nyligen. Den kritiken uppskattades inte av Sri Lankas regering, som nu kallat upp Sveriges chefsdiplomat i landet för en officiell protest.

– Det kabinettsekreteraren och Sri Lankas regering var missnöjd med var stödet som Sverige gett för Högkommissarien för mänskliga rättigheter, Louise Arbour, och hennes förslag om att i Sri Lanka upprätta ett permanent kontor för att dokumentera och rapportera om människorättsläget i landet, säger Börje Mattsson, charge d’affaires på svenska ambassaden i Colombo.

Regeringen missnöjd med kritiken
Börje Mattsson och ambassadörer från fem andra länder, däribland USA och från EU kallades upp till Sri Lankas UD för en avhyvling. Regeringen här är missnöjd med en växande internationell kritikstorm mot människorättsövergreppen.

Både regeringsarmén och terrorstämplade gerillagruppen Tamilska tigrarna anklagas för grova övergrepp i detta alltmera smutsiga krig, där dödsskjutningar och försvinnanden nu blir en del av vardagen.

Sverige sällar sig alltså till andra länder, och människorättsgrupper som Amnesty International och Human Rights Watch som kräver en permanent övervakning av människorätten i FN:s regi i Sri Lanka.

Vill stärka inhemska organisationer
Men regeringen säger nej, med motivet att det är bättre att stärka inhemska människorättsorgan.

– Vi tror också att en sådan internationell närvaro skulle vara ett bra komplement, dels genom att dokumentera och rapportera, men också bara genom deras blotta närvaro i landet skulle betyda mycket, säger Börje Mattsson.

Konfliktforskaren Jehan Perera säger att det verkliga skälet är att regeringen vill ha fria händer att nu försöka krossa Tamilska tigrarna militärt, utan några utomstående människorättsobservatörer som trovärdiga vittnen till hur civila drabbas.

Kommer inte att backa
Börje Mattsson, chef för svenska ambassaden i Sri Lanka, säger att den lankesiska regeringens ilska mot kritiken inte gör att Sverige nu kommer att tona ner kraven på människorättsövervakning.

– Nej, det kommer vi inte att göra. Vi har en ganska öppen dialog om människorättsfrågor med den lankesiska regeringen.

Nils Horner, Colombo
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".