En skadad i bombexplosion i Umeå

En man skadades när en sprängladdning exploderade vid halv nio-tiden på torsdagsmorgonen utanför tingshuset i Umeå. Mannen var på väg till en rättegång och var misstänkt för hot mot en man som tidigare i år utsatts för bombhot. Den tidigare bombhotade mannen är rädd och upprörd efter händelsen, berättar hans advokat Olof Rehman.
– Ja, det har ju varit bombhot här, i somras, med polis som spärrade av centrum av stan. Han har blivit påskjuten med, och sedan var det en bomb dessförinnan som desarmerades, som var en riktig bomb, säger Olof Rehman. Vad gällde rättegången idag? – Idag gällde det olaga hot mot min klient, men det är som sagt uppenbarligen den misstänkte som har blivit skadad. Den skadade är en man som är misstänkt för olaga hot och huvudförhandling skulle hållas vid Umeå tingsrätt klockan nio. När den misstänkte var på väg in till tingsrätten exploderade en bomb låg gömd i en snödriva alldeles utanför ingången. Den senaste i en rad Torsdagens sprängladdning är den senaste i raden av händelser i Umeå det senaste åren där olika hot, bomber och skottlossningar förekommit. I exempelvis juli förra året spärrades delar av innerstaden av då en brevbomb hade skickats till den hotade mannen som Olof Rehman nu företräder. Den laddningen var kraftig, men exploderade aldrig. Senare under sommaren skadades en person svårt när en bilbomb detonerade på stadsdelen Grubbe, och i augusti besköts en mc-förare av en annan man som också färdas på motorcykel. ”Det skakar i kroppen” Det är ännu oklart exakt vad som ligger bakom dagens händelse, och om eller hur det hänger ihop med det som hände i somras, men dagens sprängladdning har skakat om Umeåborna. Lillemor Eriksson som arbetar på tingsrätten i Umeå och hörde smällen. – Ja, det är skakigt, det skakar i kroppen. Man tänker att det här inte händer i Umeå, men det gör det, säger hon.
Maria Höglund, Umeå

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".