Krigsrisken i vägen för återhämtning

Krig eller inte i Irak. Det är frågan som världen väntar ett svar på, även konjunkturbedömare. Krigsrisken är det som står ivägen för en återhämtning för världsekonomin, och därmed också Sveriges ekonomi. Ingmar Hansson är chef för statliga konjunkturinstitutet som på torsdagen presenterade sin konjunkturbarometer.
Någon egentlig lågkonjunktur har vi inte i Sverige, enligt Konjunkturinstitutet, trots alla dystra nyheter om varsel och börsfall. Vissa branscher går bra, som skog, stål och metall industrin. Medan telekom och i byggsektorn fortfarande går på lågvarv. Konjunkturbarometern pekar mot en ganska medelmåttig utveckling under resten av året. Men det skulle kunna gå betydligt bättre. Och det som hindrar är alltså till stor del den osäkerhet som råder. Konjunkturinstitutet räknar med att osäkerheten ska försvinna under året. Antingen genom att krigsrisken försvinner eller att det blir ett krig, men att det blir kortvarigt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".