Kyliga tester i Arvidsjaur

Att det har varit kallt på sistone i hela landet har väl knappast undgått någon. Nu ska kunskapen om hur olika människor klarar av kyla och att snabbt få tillbaka värmen bli bättre.
Nära hundra personer dör årligen i Sverige på grund av nedkylning och tusentals skadar sig så att de behöver vård och ibland amputation. Vill hitta en metod Forskare vill hitta en metod för att bättre kunna förutsäga vilka som kan drabbas av köldskador. Kylan är inte bara ett Norrlandsproblem, där forskare från intensivvårdsavdelningen i Umeå nu genomför tester på fjälljägare i Arvidsjaur, bland andra Raimo Lindgren vars hand bara är 15 grader varm efter tio minuter i 10-gradigt vatten. Bli varm igen Om det här sättet att testa hur olika personer klarar kyla och framför allt att bli varma igen fungerar kan det också användas för att hitta reumatiker, säger forskaren Helge Brändström: – Man kan också med den här metoden förmodligen hitta de som har reumatiska sjukdomar även om de inte upptäckt det själva för de har i ett ganska tidigt skede sämre förmåga att hantera kyla.
Pia Sjögren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".