Demonstranter i Santa Cruz skriker slogans mot presidenten.

Interna konflikten i Bolivia ökar

Idag, lördag, kommer Bolivias rikaste provins, Santa Cruz, att rösta för självstyre. En del ser det som ett första steg mot upprättandet av en autonom republik och en upplösning av den bolivianska staten.

Det finns ett påtagligt inslag av klasskamp och rasism i de konflikter som gjort att Bolivia de senaste åren liknat ett land i ständig kris.

Det västra andinska höglandet, där presidenten, Evo Morales, har störst stöd, är fattigt och domineras av indiansk befolkning. 

De östra provinserna, den så kallade halvmånen, dit Santa Cruz hör, är landets rikaste och där dominerar vita och mestiser. Många av de politiska ledarna är europeiska invandrare i andra eller tredje generation.

Motsättningar sedan länge
Konflikten mellan öst och väst går långt tillbaka men har aldrig varit så het som nu, och det beror till stor del på den nya författningen, kanske inte så mycket innehållet som sättet den drevs igenom på.

Efter nästan ett och ett halvt år av paralyserande förhandlingar inom den konstituerande församlingen, så trumfade regeringens anhängare nyligen igenom författningen på mindre än ett dygn.

Det var möjligt bland annat därför att regeringsanhängare omringade lokalen där mötet hölls och fysiskt hindrade oppositionsdelegater från att delta.

I och för sig måste författningen ut på folkomröstning innan den kan börja gälla. Men redan har fem av landets nio guvernörer sagt att de inte kommer att erkänna den därför att den antagits med olagliga metoder.

Författningen kan skapa nya problem
Även om författningen så småningom kommer att antas så rymmer den frön till många framtida konflikter. Bland annat så erkänns 37 språk som landets officiella, alla förkoloniala indianska samhällen ges självbestämmande och byarnas traditionella rättsskipande ges samma dignitet som det formella republikanska rättsväsendet.

Radikala och omvälvande förändringar, men vaga och svepande, med en brist på precision som öppnar dörren till motstridiga tolkningar framöver.

I ett försök att lösa motsättningarna har president Evo Morales beslutat att också genomföra en folkomröstning om han och landets nio guvernörer ska sitta kvar på sina poster eller avgå. Ett initiativ som mer än att lösa konflikten riskerar att göra den än mer oförsonlig. 

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".