Känd advokat häktad - misstänkt för grovt häleri

Den kände advokaten Thomas Martinson häktades på torsdagen av Stockholms tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grovt häleri.
– Tingsrätten har funnit att Thomas Martinson är på sannolika skäl misstänkt för häleri, grovt brott 1995, sa rättens ordförande chefsrådman Göran Nilsson. Det blev en lång häktningsförhandling i Stockholms tingsrätt under torsdagen. Grovt häleri Åklagaren la fram ett omfattande material och tingsrätten höll med åklagaren om att Martinson ska ses som misstänkt för grovt häleri och det på sannolika skäl, den allvarligare graden av misstanke. Thomas Martinson vände i rättsalen bort ansiktet från åhörarna och satte för handen för att slippa se det stora medieuppbådet. Förnekar brott Han förnekar brott och kommer redan under torsdagen överklaga häktningsbeslutet. Enligt hans försvarare, advokat Johan Eriksson, är han bestört över domstolens beslut: – Han blev oerhört ledsen. Han känner sig ju som en jagad man i dag. – Han är ju häktad men har tillgång till tv på rummet och har där sett sig själv målas ut och därför ser en väldigt jobbig tid framför sig, säger Johan Eriksson. Gömma pengar Enligt häktningsbeslutet begicks brottet 1995 och enligt tidningsuppgifter har Martinson hjälpt grova brottslingar som han försvarat. Däribland den för Stureplansmorden dömde Tommy Zethraeus att gömma undan stora summor pengar. Både försvaren och åklagare Stefan Bergman vägrar kommentera de närmare omständigheterna. Men försvarsadvokaten Johan Eriksson säger att Marinsson har svårt för att uttala sig därför att utredningen gäller uppgifter där han sjävl har tystnadsplikt som advokat, alltså gentemot sina tidigare klienter. – Det är helt omöjligt för honom att på annat sätt kommentera misstankarna än att han bestrider att det är på det sätt som åklagaren säger och på det sätt som tingsrätten funnit honom på sannolika skäl misstänkt för, säger Johan Eriksson
Stefan Winiger

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".