Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mp kan slopa krav på medborgarlön

Publicerat söndag 16 december 2007 kl 10.10

Miljöpartiet kan komma att stryka kravet på medborgarlön. Under hösten har partiet hållit ett rådslag om hur det ekonomiska trygghetssystemet ska vara utformat. Enligt Gunvor G Ericson, riksdagsledamot, vill medlemmarna hellre ha en gemensam a-kassa och sjukförsäkring än medborgarlön.

– Det har fått ganska svagt stöd de två modeller som fanns med. De allra flesta som har deltagit i rådslaget har pläderat för att man ska kunna kombinera både en grundtrygghet och en inkomstbortfallsprincip.

Medborgarlön har funnits med i miljöpartiets partiprogram sedan 1998. Tanken är att alla ska vara garanterade en så kallad basinkomst som ersätter alla bidrag. Det skulle göra att människor inte tvingas arbeta för att klara sig. Om fler valde att leva enkelt med små inkomster skulle det gynna miljön eftersom vi inte skulle konsumera lika mycket som idag, resonerar förespråkarna.

Bygger på enkät till medlemmarna
Men miljöpartiets krav på medborgarlön har fått kritik bland annat för att den strider mot tanken att alla som kan ska arbeta för sin försörjning. Nu visar den enkät som miljöpartiet skickat ut till sina medlemmar under hösten, att en majoritet av dem som har svarat är tveksamma till att fortsätta driva kravet på medborgarlön.

Istället vill flertalet av dem ha en modell där a-kassan och sjukförsäkringarna slås samman till en försäkring. Grundprincipen ska vara att ersättningen ska baseras på hur mycket man tjänar. Och där taket ska ligga på 23 500 kronor i månaden. I maj nästa år ska partikongressen ta ställning till den här modellen.

Socialdemokraterna har sett kravet på medborgarlön som ett av hindren för att ta med miljöpartiet i en eventuell regering efter valet 2010. Därför välkomnar nu Tomas Eneroth, vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, miljöpartiets planer på att skrota förslaget om medborgarlön.

– Det är klart att det är ett bra steg framåt för våra relationer. Vi har inte trott på modeller om medborgarlön utan ser det som viktigt att vi har inkomstbortfallsprincipen i våra trygghetssystem, säger han.

Få svarade på enkäten
Men det är bara fem procent som har svarat på enkäten om medborgarlön. Karin Jansson som sitter i partistyrelsen, tror att idén om medborgarlön fortfarande har ett starkt stöd i partiet.

Tolkningen att en majoritet vill slopa kravet, handlar om ett önsketänkande från de i partiledningen. För att kunna ingå i en framtida regering, säger Karin Jansson.

– En del är väldigt inne på att vi ska regera med socialdemokrater och eventuellt vänster nästa period och då vill man inte stöta sig så mycket. Man vill inte vara så radikal och annorlunda i de här frågorna, säger Karin Jansson. 

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".