Persson diskuterade läget med Bush

Statsminister Göran Persson förde på torsdagen samtal med USA:s president George Bush om det politiska läget inför hotet om ett militärt angrepp på Irak. Statsministern tror att Sverige kan spela roll som brobyggare i ett splittrat Europa.
Göran Persson tycker att det var ett misstag av åtta europeiska regeringschefer att publicera torsdagens upprop till stöd för USA - inte för uppropets innehåll i sak, utan för att det demonstrerar splittringen i Irakfrågan. Persson hade inte skrivit på om han hade blivit ombedd, säger han. – Jag hade nog avstått, därför att jag tror att vi kanske kan spela en roll som brobyggare mellan andra som aktivt avstår från detta uttalande och de som aktivt tillskyndar det, säger Persson. Hur ska Sverige spela roll som brobyggare? – Man kan ju föra samtal med dem som är involverade mer än andra i den här processen. Innan jag gick hit hade jag ett långt samtal med president Bush om situationen, och kommer att fortsätta samtala med några andra den närmaste tiden. Vad fick du veta av Bush? – Det har jag ingen anledning att berätta, men att vi kan föra och de vill föra samtal av detta slag med stater utanför Nato tror jag är ett väldigt bra tecken, särskilt med en stat som ju så starkt ställer upp på FN som Sverige gör. Vad sade du om den svenska linjen? – Den är stenhårt på FN-linjen, och dessutom - väldigt viktigt tror jag - att Frankrike och USA snabbt finner en samsyn så att inte processen där resulterar i att vi får någon slags diskussion dem emellan som djupnar i form av en spricka.
Inger Arenander

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".