Generalen Graham Binns och guvernör Mohammed al-Waili.

Basra blev ett fäste för islamister

I dag har britterna formellt överlämnat kontrollen över Basra i södra Irak till de irakiska myndigheterna. Snart fyra år efter invasionen har det som skulle bli ett exempel på framgång för demokratin i Irak enligt många blivit det motsatta.

Enligt en färsk opinionsmätning gjord av brittiska BBC, anser 86 procent av Basras invånare att de brittiska truppernas närvaro har haft en negativ effekt.

Basra, en gång Iraks mest liberala stad, är idag ett strängt islamistfäste där det delvis råder musikförbud och slöjtvång. En stad där rivaliserande shiamiliser för en blodig kamp om kontrollen över sjukhus, universitet, polismyndighet och olja.

Medan de statliga institutionerna försvagats har befolkningen inte haft något annat val än att söka skydd hos någon av de dominerande miliserna.

42 kvinnor uppges ha mördats de senaste tre månaderna för att inte ansetts följa islamisk lag. Polisen har påträffat kvinnokroppar på soptippen med skriftliga meddelanden där det stått: ”hon dödades i guds namn som straff för äktenskapsbrott”.

Basra skulle bli exempel på framgång
De brittiska styrkorna lämnade Basra redan i september och drog sig tillbaka till ett flygfält utanför staden, men det var först idag som kontrollen formellt överlämnades till irakierna.

Basra var tänkt att bli praktexemplet på framgång i Irak, en shiadominerad stad utan allvarliga etniska och religiösa motsättningar där en stor majoritet av befolkningen lidit svårt under Saddam Hussein, en stad med goda förutsättningar med andra ord.

Basra skulle bli den stad där den irakiska demokratin slog rot. Invasionsstyrkorna välkomnades också av befolkningen när de anlände, men idag, fyra år senare är bilden en annan.

Brittiska tidningar frågar sig idag om politiker och militär lyckats omdefiniera målet med ockupationen på ett sätt som gjort det möjligt att dölja ett komplett misslyckande.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".