Kriget i Afghanistan kräver översyn

USA ser nu tillsammans med försvarsorganisationen NATO över strategierna för kriget i Afghanistan. I USA har det börjat pratas om det kriget som det glömda och regeringen Bush ser nu allt mer oroligt på situationen i landet.

Trots att över 50, mestadels talibanska upprorsledare, antingen dödats eller tagits till fånga under det senaste året har motståndet mot de amerikanska och internationella styrkorna i Afghanistan tilltagit under samma period.

Våra motståndare använder sig allt mer av bomb och raketattacker mot oss och de verkar ha fått mer tålamod, sa ett högt uppsatt amerikanskt befäl på en presskonferens på en flygbas i Afghanistan idag.

Den typen av information har på senare tid kommit allt oftare från Afghanistan och regeringen Bush och de allierade Natoländerna i Afghanistan ser nu därför över det som man ser som ett allt mer bekymmersamt läge, skriver tidningen New York Times.

Översyn på tre områden
Det första handlar om hur USA agerar rent militärt, det andra om hur USA arbetar med att stödja den bräckliga afghanska regeringen under president Hamid Karzai och det tredje om hur samarbetet med NATO fungerar.

Men även om USA kommer fram till att fler soldater behövs för att stabilisera läget i Afghanistan så finns det i nuläget inte fler soldater att skicka dit. Ansträngningarna i Irak sätter helt enkelt stopp för det.

USA har ju drygt 25 000 soldater i Afghanistan och ungefär hälften av dem agerar under amerikanskt befäl och den andra hälften under NATO-befäl. Den amerikanske försvarsministern Robert Gates lyckades i förra veckan övertyga NATO att utarbeta en plan som sträcker sig tre till fem år framåt.

Gates har också i den amerikanska kongressen sagt att hans optimism om Afghanistan minskat efter vissa varningssignaler, som han uttryckte saken.

Ordföranden för representanthusets försvarskommitté, demokraten Ike Skelton, håller med och betecknar insatsen i Afghanistan som det ”glömda kriget”.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".