Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt döma sexköpare fast de finns i kundregister

Trots att kundregister påträffats under utredningen av en prostitutionshärva i Stockholmsområdet kan det ändå bli svårt att döma sexköparna. Det säger kammaråklagare Bo Wahlgren med erfarenhet av flera sexköpsmål.
– Det är klart att har man ett kundregister så kan det ju peka på att det har förekommit straffbart sexuellt umgänge, säger han och fortsätter: – Men man kan ju inte vara säker på det heller. Det beror på om det framgår av förteckningen vad det handlar om, att det kostar si och så mycket för det och det. Då har man kommit ganska långt kan jag tänka mig. Men det är inte säkert, säger Håkan Ström. Tillslag i Stockholm I december förra året gjorde polisen ett tillslag mot en större prostitutionsrörelse i Stockholmsområdet. I samband med tillslaget har polisen hittat omfattande register över sexkunder. Kriminalkommissarie Håkan Ström hoppas kunna bevisa att männen i registret köpt sex. Sedan fyra år tillbaka är det olagligt att köpa sex. Enligt siffror från Brottsförebyggande rådet har ungefär 100 anmälningar kommit in varje år sedan dess, I knappt hälften av fallen har sexköparna dömts eller direkt fått betala böter, så kallat strafföreläggande. Svårt bevisläge Bevisläget i sexköpsfall är svårt. Ofta krävs i princip att sexköparen tas på bar gärning av polisen. I det här fallet säger kammaråklagare Bo Wahlgren att utredarna kanske får hoppas på att sexköparna själva erkänner: – Vederbörande kanske faller till föga och erkänner om man nu kan få fram vilka det handlar om. – Gör de inte det måste man ha tag i den person som har gjort de här anteckningarna få bekräftat av den här personen att det som står på förteckningarna har förekommit, säger Bo Wahlgren.
Tove Svenonius, Radio Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".