Estniska företag rekryterar åt sexindustrin

I Estland hjälper ett trettiotal företag sexindustrin att hitta kvinnor som kan skickas utomlands för att prostituera sig. Det visar en undersökning som har gjorts av en estnisk människorättsorganisation.
Granskningen av människohandeln i Estland avslöjar att till synes helt vanliga företag som sysslar med arbetsförmedling också deltar i sexhandeln och exporten av kvinnor till bland annat Sverige. När de kvinnor som gjorde den här undersökningen ringde upp arbetsförmedlingarna fick de tips om jättebra jobb utomlands. De skulle bara ringa vidare till ett annat telefonnummer. Rekryterade prostituerade Då började det gå upp vad det var fråga om för den den estniska kampanjen mot kvinnohandel: – Det var helt uppenbart, att de var ute efter att rekrytera prostituerade. Men det skulle helst vara riktigt unga kvinnor för unga människor är lättare att styra och få att göra som de blir tillsagda, säger Kristiina Luht som leder den estniska kampanjen mot kvinnohandeln. Hur många kvinnor som nappar på de här erbjudandena vet man inte. Men uppskattningsvis drygt hälften av de skickas till prostitution i de nordiska länderna. Många hamnar också i Tyskland. Arbetsförmedlingar rekryterar Det är alltså ett trettiotal arbetsförmedlingar som jobbar helt öppet, men som samtidigt deltar i den här handeln. Eftersom koppleri är förbjudet i Estland så är det de gör kriminellt. Men så länge sexhandel inte är ett prioriterat brott i Estland kan verksamheten fortsätta relativt ostört. Men det finns i alla fall sedan en tid tillbaka, säger Kristiina Luht, en förändring i många esters attityd till kvinnohandeln. Man tycker inte längre att det är helt naturligt att kvinnor säljs och köps.
Christer Fridén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".