Kina inför personliga semesterdagar

Kina inför personliga semesterdagar och tre traditionella kinesiska helgdagar, som länge firats i det tysta i familjen, återinförs officiellt.

Kina är ett land som utmärks av evighetslånga arbetsperioder för de fattigaste och minimalt med ledighet för de mer välsituerade.

Fem dagars betald semester
Men nu ska alla få fem dagars betald semester utöver de nationella röda dagarna och de som har jobbat över tio år på samma arbetsplats ska få tio dagars semester, enligt ett beslut av kinesiska myndigheter som typiskt nog offentliggjordes i går, söndag.

Som det har varit hittills har det bara funnits tre långhelger per år då kineser varit lediga från jobbet. I takt med att allt fler har fått råd att åka på semesterresor har de tre nationella helgerna, det kinesiska nyåret, Förstamajlovet och Nationaldagslovet i oktober förvandlat alla berömda turistorter till infernon av trängsel och allmänna transportmedel är helt fullbokade.

Från början infördes de tre så kallade ”Gyllene veckorna” av förre presidenten Jiang Zemin, och de var tänkta att ge en skjuts åt turistindustrin.

Kinesiska högtidsdagar
I och med den senaste helgdagsreformen försvinner Förstamajlovet och ersätts av tre traditionella kinesiska högtidsdagar, Månfestivalen, Gravsopningsdagen och Drakbåtsfestivalen.

Skiftet kan ses inte bara som en praktisk manöver i ett tättbefolkat land, utan också som en symbolisk förändring. Första maj-helgen som tidigare var en viktig socialistisk symbol får träda tillbaka för mer traditionella kinesiska högtider, som hela tiden har firats lokalt eller i familjen, men som avskaffades av kommunisterna.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista