SL säger upp klottersamarbete

Storstockholms lokaltrafik, SL, säger upp alla kontrakt med bevakningsföretaget Falck Security. Företaget har ägnat sig åt olaglig personregistrering av misstänkta klottrare. SL:s informationschef Jan Ström säger att man inte längre har förtroende för företaget.
– Det är inte lämpligt att ha några olagliga register, säger Jan Ström. För Ekot har tidigare Falck-väktare berättat om hur de uppmanats kartlägga misstänkta klottrares umgänge, skola, tidigare gripanden och andra känsliga uppgifter som förts in i ett hemligt dataregister, och tidigare i veckan beslutade Datainspektionen att polisanmäla Falck för brott mot personuppgiftslagen. Jan Ström säger att SL redan var på väg att bryta med Falck, som i sju år skött deras klotterbekämpning i tunnelbanan. En internutredning på SL visar nämligen att Falck ska ha uppträtt på sådant bedrägligt sätt gentemot SL att det affärsmässiga förtroendet för Falck helt körts i botten. Nu söker SL en annan samarbetspartner, och det vaktbolag som vill få uppdraget bör enligt Jan Ström välja mindre aggressiva arbetsmetoder än Falcks: – Så tuffa tag, den typen av rena lagöverträdelser och olagligheter ska det naturligtvis inte handla om, säger han.
Alexander Norén

Falck har avböjt att kommentera SL:s beslut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".