Trafikskador ökar kraftigt

Efter kritiken mot försäkringsbolagen för att det tar för lång tid innan skadade får pengar bemöter bolagen kritiken med att det är det beror på ökande antal trafikskador. Det gäller framför allt pisksnärt-skador, som är svårbedömda.
Pisksnärt-skadorna som nu är 25 000 per år kan ta lång tid att bedöma, säger Per Jonsson på Folksam. – Skaderegleringen kan gå på en vecka, eller ta så lång tid som 10 – 15 år. Det vet vi inte i ett tidigt skede utan det här utvecklas under resans gång. Fördubblat antal trafikskadade Antalet trafikskadade har fördubblats på 20 år till mer än 47 000. Mer än hälften – 25 000 – handlar om svårbedömda pisksnärt-skador, där 1 500 leder till invaliditet årligen. Finansinspektionen kritiserar försäkringsbolagen för att det tar för lång tid innan den trafikskadade får ersättning. Och den här tiden har ökat sedan förra granskningen av bolagen för fem år sedan. Nu tar det sju-åtta år för en svårare trafikskada. Men statistiken är så dålig att man inte kan jämföra försäkringsbolagen. Förslaget att göra om Trafikskadenämnden till en reklamationsnämnd får stöd av försäkringsbranschen. Den skulle också kunna hjälpa missnöjda med att få rättelse utan att behöva processa mot försäkringsbolaget i domstol som i dag. Försäkringsläkare kontroversiella En ständig kontrovers är de så kallade försäkringläkarna. Alltså de läkare som jobbar åt försäkringsbolagen och som ibland, utan att ens träffa den skadade, kan döma ut kravet på ersättning. Här föreslår Finansinspektionen att dessa läkare i fortsättningen ska stå under tillsyn av Socialstyrelsen. Att den trafikskadade ser de här läkarna som bolagsrepresentanter, det kan Folksams Per Jonsson förstå: – Naturligtvis så är det ju ofrånkomligt att försäkringsläkaren representerar försäkringsbolaget, eftersom det är ju försäkringsbolaget som fattar sina beslut utifrån vad försäkringsläkaren kommer fram till.
Lars-Erik Backman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".